Wairarapa Haybarn - First Light Studio Ltd | ArchiPro

Wairarapa Haybarn

This barn-like home offers a striking reference to rural vernacular and uses the local development restrictions to its advantage. Long and lean, the form is remarkably simple. A monolithic roof plane angles up - a domestic-scaled 2.4m stud height at the northeast becomes a 5.5m station-style woolstore at the southwest: it is this impressive façade that greets the road.

In this design form follows function: the double-height roof cleverly accommodates a double garage and workshop at ground level and a two bedroom and bathroom loft above. Adjacent to this, the open-plan kitchen / living / dining room takes advantage of the still-high ceiling. This lofty space overlooked by the mezzanine has impressive acoustics! With full-height glazing to the northern garden beyond, the Walnut tree is a part of the family - it almost feels as if it is inside, and its canopy contributes to the interior atmosphere in summer.

To the northeast, the main sleeping quarters enjoy the more modest volume under the roof’s low end and the terrace wraps around the eastern facade - this is the perfect spot for a quiet morning coffee. Services are efficiently oriented along the southern spine of the house, with generous laundry, kitchen, bathroom and separate WC facilities.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

All
Projects
Products
Professionals
Articles

This barn-like home offers a striking reference to rural vernacular and uses the local development restrictions to its advantage. Long and lean, the form is remarkably simple. A monolithic roof plane angles up - a domestic-scaled 2.4m stud height at the northeast becomes a 5.5m station-style woolstore at the southwest: it is this impressive façade that greets the road.

In this design form follows function: the double-height roof cleverly accommodates a double garage and workshop at ground level and a two bedroom and bathroom loft above. Adjacent to this, the open-plan kitchen / living / dining room takes advantage of the still-high ceiling. This lofty space overlooked by the mezzanine has impressive acoustics! With full-height glazing to the northern garden beyond, the Walnut tree is a part of the family - it almost feels as if it is inside, and its canopy contributes to the interior atmosphere in summer.

To the northeast, the main sleeping quarters enjoy the more modest volume under the roof’s low end and the terrace wraps around the eastern facade - this is the perfect spot for a quiet morning coffee. Services are efficiently oriented along the southern spine of the house, with generous laundry, kitchen, bathroom and separate WC facilities.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

All
Projects
Products
Professionals
Articles

This barn-like home offers a striking reference to rural vernacular and uses the local development restrictions to its advantage. Long and lean, the form is remarkably simple. A monolithic roof plane angles up - a domestic-scaled 2.4m stud height at the northeast becomes a 5.5m station-style woolstore at the southwest: it is this impressive façade that greets the road.

In this design form follows function: the double-height roof cleverly accommodates a double garage and workshop at ground level and a two bedroom and bathroom loft above. Adjacent to this, the open-plan kitchen / living / dining room takes advantage of the still-high ceiling. This lofty space overlooked by the mezzanine has impressive acoustics! With full-height glazing to the northern garden beyond, the Walnut tree is a part of the family - it almost feels as if it is inside, and its canopy contributes to the interior atmosphere in summer.

To the northeast, the main sleeping quarters enjoy the more modest volume under the roof’s low end and the terrace wraps around the eastern facade - this is the perfect spot for a quiet morning coffee. Services are efficiently oriented along the southern spine of the house, with generous laundry, kitchen, bathroom and separate WC facilities.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project