Fendalton House - Patterson Associates | ArchiPro

Fendalton House

This redevelopment project in Fendalton, Christchurch, explores the love and memory a retired couple have of a home and site they have occupied for over thirty years.

In the wake of the 2011 Christchurch earthquake, a two-level, 1910 home was destroyed and subsequently demolished. A new home was required within the footprint of the original. The new home seeks to honour the memory of spatial relationships, outlook and form of the original home by enhancing and celebrating these conditions. Due to the owner’s established, sub-conscious connection to the site, elements such as sitting and space, were asked to be at the forefront of the redeveloped home.

Fendalton looks to cross the divide from historic (memory) to imminent (future). It was important that the ground floor space of the kitchen, living, entry, sitting and dining were kept in their original location. Re-addressed was the existing garden by readjusting the spaces to provide a stronger connection to the surrounding landscape. Floor to ceiling window openings were strengthened to connect the interior and exterior threshold. The entry hall acts as a central hub to the home, which was enhanced and widened to become a double height space. The ground floor spaces are connected with open circulation but can be manipulated into smaller intimate spaces by closing large pocket sliding doors, or curtains. The home is future-proofed with the inclusion of a passenger lift, serving four bedrooms and two bathrooms on the upper floor.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Patterson Associates

All
Projects
Products
Professionals
Articles

Fendalton House

This redevelopment project in Fendalton, Christchurch, explores the love and memory a retired couple have of a home and site they have occupied for over thirty years.

In the wake of the 2011 Christchurch earthquake, a two-level, 1910 home was destroyed and subsequently demolished. A new home was required within the footprint of the original. The new home seeks to honour the memory of spatial relationships, outlook and form of the original home by enhancing and celebrating these conditions. Due to the owner’s established, sub-conscious connection to the site, elements such as sitting and space, were asked to be at the forefront of the redeveloped home.

Fendalton looks to cross the divide from historic (memory) to imminent (future). It was important that the ground floor space of the kitchen, living, entry, sitting and dining were kept in their original location. Re-addressed was the existing garden by readjusting the spaces to provide a stronger connection to the surrounding landscape. Floor to ceiling window openings were strengthened to connect the interior and exterior threshold. The entry hall acts as a central hub to the home, which was enhanced and widened to become a double height space. The ground floor spaces are connected with open circulation but can be manipulated into smaller intimate spaces by closing large pocket sliding doors, or curtains. The home is future-proofed with the inclusion of a passenger lift, serving four bedrooms and two bathrooms on the upper floor.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Patterson Associates

All
Projects
Products
Professionals
Articles

Fendalton House

This redevelopment project in Fendalton, Christchurch, explores the love and memory a retired couple have of a home and site they have occupied for over thirty years.

In the wake of the 2011 Christchurch earthquake, a two-level, 1910 home was destroyed and subsequently demolished. A new home was required within the footprint of the original. The new home seeks to honour the memory of spatial relationships, outlook and form of the original home by enhancing and celebrating these conditions. Due to the owner’s established, sub-conscious connection to the site, elements such as sitting and space, were asked to be at the forefront of the redeveloped home.

Fendalton looks to cross the divide from historic (memory) to imminent (future). It was important that the ground floor space of the kitchen, living, entry, sitting and dining were kept in their original location. Re-addressed was the existing garden by readjusting the spaces to provide a stronger connection to the surrounding landscape. Floor to ceiling window openings were strengthened to connect the interior and exterior threshold. The entry hall acts as a central hub to the home, which was enhanced and widened to become a double height space. The ground floor spaces are connected with open circulation but can be manipulated into smaller intimate spaces by closing large pocket sliding doors, or curtains. The home is future-proofed with the inclusion of a passenger lift, serving four bedrooms and two bathrooms on the upper floor.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details