Korokoro House - Parsonson Architects | ArchiPro

Korokoro House

Website

The house was designed for a family of 6 with children of varying ages. It sits on an elevated site with expansive views over Wellington Harbour to the south and a narrower view down to a green valley at the lower end of the Belmont Regional Park to the north. The owners were attracted to the site because of the different views, outdoor area and connection to green space.

Because of its elevation and location, the house is hit by both the southerly and northerly winds. We created an ‘H’ shaped plan containing both south and north facing outside spaces that are sheltered in different winds and sunny at different times of the day, connected through the very glazed central living room. The north facing outdoor area is excavated into the hillside so that when planted it will both filter and deflect the wind over the top of the house. Bedrooms are positioned in a variety of different ways to pick up the different aspects of view, with 2 children’s rooms at the east end of the house located around an activity area as extra living space. There are 2 main wings to the house with a split-level between. To the west, bedrooms sit over the main living areas and to the east, bedrooms and smaller living space sit over the garage. Further to the west across the lawn is a guest house which in the future will become connected to the house with landscaping.

Each wing of the house is wrapped in a corrugated colorsteel sheath in the form of a roof that extends down the east and west walls and meets over the link-way joining the 2 wings. The owners have a strong interest in colour. Together with the clients we have explored brighter colours in the living spaces and more subtle natural colours in the bedroom areas.

Photography - Paul McCredie

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Parsonson Architects

Done tagging
All
Projects
Products
Professionals
Articles

Korokoro House

The house was designed for a family of 6 with children of varying ages. It sits on an elevated site with expansive views over Wellington Harbour to the south and a narrower view down to a green valley at the lower end of the Belmont Regional Park to the north. The owners were attracted to the site because of the different views, outdoor area and connection to green space.

Because of its elevation and location, the house is hit by both the southerly and northerly winds. We created an ‘H’ shaped plan containing both south and north facing outside spaces that are sheltered in different winds and sunny at different times of the day, connected through the very glazed central living room. The north facing outdoor area is excavated into the hillside so that when planted it will both filter and deflect the wind over the top of the house. Bedrooms are positioned in a variety of different ways to pick up the different aspects of view, with 2 children’s rooms at the east end of the house located around an activity area as extra living space. There are 2 main wings to the house with a split-level between. To the west, bedrooms sit over the main living areas and to the east, bedrooms and smaller living space sit over the garage. Further to the west across the lawn is a guest house which in the future will become connected to the house with landscaping.

Each wing of the house is wrapped in a corrugated colorsteel sheath in the form of a roof that extends down the east and west walls and meets over the link-way joining the 2 wings. The owners have a strong interest in colour. Together with the clients we have explored brighter colours in the living spaces and more subtle natural colours in the bedroom areas.

Photography - Paul McCredie

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Parsonson Architects

Done tagging
All
Projects
Products
Professionals
Articles

Korokoro House

The house was designed for a family of 6 with children of varying ages. It sits on an elevated site with expansive views over Wellington Harbour to the south and a narrower view down to a green valley at the lower end of the Belmont Regional Park to the north. The owners were attracted to the site because of the different views, outdoor area and connection to green space.

Because of its elevation and location, the house is hit by both the southerly and northerly winds. We created an ‘H’ shaped plan containing both south and north facing outside spaces that are sheltered in different winds and sunny at different times of the day, connected through the very glazed central living room. The north facing outdoor area is excavated into the hillside so that when planted it will both filter and deflect the wind over the top of the house. Bedrooms are positioned in a variety of different ways to pick up the different aspects of view, with 2 children’s rooms at the east end of the house located around an activity area as extra living space. There are 2 main wings to the house with a split-level between. To the west, bedrooms sit over the main living areas and to the east, bedrooms and smaller living space sit over the garage. Further to the west across the lawn is a guest house which in the future will become connected to the house with landscaping.

Each wing of the house is wrapped in a corrugated colorsteel sheath in the form of a roof that extends down the east and west walls and meets over the link-way joining the 2 wings. The owners have a strong interest in colour. Together with the clients we have explored brighter colours in the living spaces and more subtle natural colours in the bedroom areas.

Photography - Paul McCredie

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging