More Grown Up House

Website

Occupying a small urban site facing the harbour, this house is a carefully balanced play of spaces within a crisp gable form. The project is conceived as a finely detailed timber structure resting on a rock plinth.

Approached via a bridge that crosses a courtyard garden cut into the hill, the main living space focuses on the harbour view. The room follows the volume of the gable, with the ridge split to form a continuous skylight that runs the length of the house. Views of [and from] the street are veiled by external timber louvres . Secondary rooms are accessed via doors disguised as cabinets and bookcases.

The lower level changes materiality – we are now within the ‘plinth’; stonework predominates over timber. The rooms follow the contour of the land, stepping down along a long gallery, culminating in a bedroom suite that opens to a lush private garden.

Every part of the small site has been carefully handled to extend the sense of space of the interior to the boundaries, and let natural light into the house from all sides. The end result is tailored, calm, playful and enduring.

 

Photography by Simon Devitt

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Show more categories!

Professionals used on this project

Show more categories!

Also from Jack McKinney Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

More Grown Up House

Occupying a small urban site facing the harbour, this house is a carefully balanced play of spaces within a crisp gable form. The project is conceived as a finely detailed timber structure resting on a rock plinth.

Approached via a bridge that crosses a courtyard garden cut into the hill, the main living space focuses on the harbour view. The room follows the volume of the gable, with the ridge split to form a continuous skylight that runs the length of the house. Views of [and from] the street are veiled by external timber louvres . Secondary rooms are accessed via doors disguised as cabinets and bookcases.

The lower level changes materiality – we are now within the ‘plinth’; stonework predominates over timber. The rooms follow the contour of the land, stepping down along a long gallery, culminating in a bedroom suite that opens to a lush private garden.

Every part of the small site has been carefully handled to extend the sense of space of the interior to the boundaries, and let natural light into the house from all sides. The end result is tailored, calm, playful and enduring.

 

Photography by Simon Devitt

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Show more categories!

Professionals used on this project

Show more categories!

Also from Jack McKinney Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

More Grown Up House

Occupying a small urban site facing the harbour, this house is a carefully balanced play of spaces within a crisp gable form. The project is conceived as a finely detailed timber structure resting on a rock plinth.

Approached via a bridge that crosses a courtyard garden cut into the hill, the main living space focuses on the harbour view. The room follows the volume of the gable, with the ridge split to form a continuous skylight that runs the length of the house. Views of [and from] the street are veiled by external timber louvres . Secondary rooms are accessed via doors disguised as cabinets and bookcases.

The lower level changes materiality – we are now within the ‘plinth’; stonework predominates over timber. The rooms follow the contour of the land, stepping down along a long gallery, culminating in a bedroom suite that opens to a lush private garden.

Every part of the small site has been carefully handled to extend the sense of space of the interior to the boundaries, and let natural light into the house from all sides. The end result is tailored, calm, playful and enduring.

 

Photography by Simon Devitt

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Done tagging
Full screen