Pitkin - Douglas Home - Theca Architecture | ArchiPro

Pitkin - Douglas Home

Website

+ OUR BRIEF
We were approached in 2015 with a very simple brief for this site.  Our clients were a couple with a young family, looking to return to Christchurch after moving away after the 2010 / 2011 earthquakes.

Our brief was simple:
   + A space-efficient family home
   + A Certified Passive House
   + Within a restricted budget


+ OUR SOLUTION
A simple building form was the obvious solution. A return to the roots of New Zealand architecture with a simple gable-ended farm shed, clad in the traditional materials of timber and steel, informed the original concept.

A narrow site dictated an east-west orientation with the living spaces to the east, away from the street, but also allowed access to solar gain from the north side with carefully designed windows to prevent overheating.

The neighbourhood is a community of simple family homes. While many have been rebuilt following the Canterbury earthquakes, they have retained the 'local' character of the neighbourhood.  Our solution fits well within the community.

The simple rectangular form is enhanced with wing walls to each corner to provide definition and also to provide some shading and privacy, particularly from the neighbours to the north.

A standing seam steel cladding that neatly wraps over the entire building provides a more modern feel to the entire building.

To meet the budgetary constraints a small home was essential. Careful planning of internal spaces has resulted in a home that, while small, feels spacious and works well for a family with growing children. Three bedrooms over two levels are well thought out in a compact design that delivers excellent functionality in a small home.

A cheaper than expected foundation solution for the TC2 site meant that a photovoltaic array could be included in the project, moving the result from a Certified Passive House to a Certified Passive House Plus, New Zealand’s first.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
The home from the north-east
The large lift - slide, triple glazed door from the dining to the deck.
Entry at night.
Front yard at night.
The kitchen is simple and elegant, contrasting nicely with the colours of the interior.
The kitchen and dining spaces open to the outdoor living areas.
The children's bedrooms are colourful and fun.

Professionals used on this project

Also from Theca Architecture

Done tagging
All
Projects
Products
Professionals
Articles

Pitkin - Douglas Home

+ OUR BRIEF
We were approached in 2015 with a very simple brief for this site.  Our clients were a couple with a young family, looking to return to Christchurch after moving away after the 2010 / 2011 earthquakes.

Our brief was simple:
   + A space-efficient family home
   + A Certified Passive House
   + Within a restricted budget


+ OUR SOLUTION
A simple building form was the obvious solution. A return to the roots of New Zealand architecture with a simple gable-ended farm shed, clad in the traditional materials of timber and steel, informed the original concept.

A narrow site dictated an east-west orientation with the living spaces to the east, away from the street, but also allowed access to solar gain from the north side with carefully designed windows to prevent overheating.

The neighbourhood is a community of simple family homes. While many have been rebuilt following the Canterbury earthquakes, they have retained the 'local' character of the neighbourhood.  Our solution fits well within the community.

The simple rectangular form is enhanced with wing walls to each corner to provide definition and also to provide some shading and privacy, particularly from the neighbours to the north.

A standing seam steel cladding that neatly wraps over the entire building provides a more modern feel to the entire building.

To meet the budgetary constraints a small home was essential. Careful planning of internal spaces has resulted in a home that, while small, feels spacious and works well for a family with growing children. Three bedrooms over two levels are well thought out in a compact design that delivers excellent functionality in a small home.

A cheaper than expected foundation solution for the TC2 site meant that a photovoltaic array could be included in the project, moving the result from a Certified Passive House to a Certified Passive House Plus, New Zealand’s first.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
The home from the north-east
The large lift - slide, triple glazed door from the dining to the deck.
Entry at night.
Front yard at night.
The kitchen is simple and elegant, contrasting nicely with the colours of the interior.
The kitchen and dining spaces open to the outdoor living areas.
The children's bedrooms are colourful and fun.

Professionals used on this project

Also from Theca Architecture

Done tagging
All
Projects
Products
Professionals
Articles

Pitkin - Douglas Home

+ OUR BRIEF
We were approached in 2015 with a very simple brief for this site.  Our clients were a couple with a young family, looking to return to Christchurch after moving away after the 2010 / 2011 earthquakes.

Our brief was simple:
   + A space-efficient family home
   + A Certified Passive House
   + Within a restricted budget


+ OUR SOLUTION
A simple building form was the obvious solution. A return to the roots of New Zealand architecture with a simple gable-ended farm shed, clad in the traditional materials of timber and steel, informed the original concept.

A narrow site dictated an east-west orientation with the living spaces to the east, away from the street, but also allowed access to solar gain from the north side with carefully designed windows to prevent overheating.

The neighbourhood is a community of simple family homes. While many have been rebuilt following the Canterbury earthquakes, they have retained the 'local' character of the neighbourhood.  Our solution fits well within the community.

The simple rectangular form is enhanced with wing walls to each corner to provide definition and also to provide some shading and privacy, particularly from the neighbours to the north.

A standing seam steel cladding that neatly wraps over the entire building provides a more modern feel to the entire building.

To meet the budgetary constraints a small home was essential. Careful planning of internal spaces has resulted in a home that, while small, feels spacious and works well for a family with growing children. Three bedrooms over two levels are well thought out in a compact design that delivers excellent functionality in a small home.

A cheaper than expected foundation solution for the TC2 site meant that a photovoltaic array could be included in the project, moving the result from a Certified Passive House to a Certified Passive House Plus, New Zealand’s first.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
The home from the north-east
The large lift - slide, triple glazed door from the dining to the deck.
Entry at night.
Front yard at night.
The kitchen is simple and elegant, contrasting nicely with the colours of the interior.
The kitchen and dining spaces open to the outdoor living areas.
The children's bedrooms are colourful and fun.

Professionals used on this project

Done tagging