Plant & Food Research - Hamilton Building

Website

This is a radical joint venuture alteration with Lab-works Architecture, to a 7-storey laboratory/office building . The original had a central loaded corridor with large silo-like laboratories and offices. The interiors were decrepit with outdated laboratories that no longer complied with codes. Staff interaction and morale was at a low.

The existing building was opened in 1973 and incorporated a Louis Kahn-like services concept, with laboratory air ducted along horizontal spandrel mounted on the outside of the structure. The building was often referred to as east-bloc European and had few admirers.

We were charged with increasing density to comply with Government guidelines, incorporate open “New Ways of Working” and upgrading the exterior and interiors. This involved many interviews and workshops to write the Return Brief and change management sessions to obtain “buy-in” in the face of some resistance to change.

We designed the Decanting Process, enabling staff to continue working as alterations were completed in pairs of floors from top to bottom.

We proposed a radical move to open plan offices, laboratories and write-ups, with circulation shifted from the central corridor to a ‘boulevard’ along the eastern face. Many formal and informal collaboration zones were incorporated, including shared meeting spaces, private breakout rooms, and visual and physical connectivity.

Care was taken to achieve comfortable audio standards so demanding written work could proceed without excessive disturbance.

Services were re-routed over the roof and down a new ‘Saddlebag’ on the west façade.

We introduced a new open stair within a now-defunct vertical duct, to encourage additional staff interaction, combined with pop-out lounges which project through the façade on two levels.

The building received a new roof and new glazed facades. Laboratories are articulated differently from the offices by glazing and by retaining the projecting corbels that previously carried the pre-cast ducts we subtly referenced the history of the building.

 

The building received a 2019 NZIA Auckland Architecture Award and NZIA Resene Colour Award.  In the citation the judges described the conversion as “one of the best office spaces you’re likely to find anywhere in Auckland”.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
From North-West 
Exterior night time 
Facade ariticulated with orginal Corbels
Pop-outs with netting hubs 
New labs
New office
New circulation boulevard

Professionals used on this project

Also from Bossley Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Plant & Food Research - Hamilton Building

This is a radical joint venuture alteration with Lab-works Architecture, to a 7-storey laboratory/office building . The original had a central loaded corridor with large silo-like laboratories and offices. The interiors were decrepit with outdated laboratories that no longer complied with codes. Staff interaction and morale was at a low.

The existing building was opened in 1973 and incorporated a Louis Kahn-like services concept, with laboratory air ducted along horizontal spandrel mounted on the outside of the structure. The building was often referred to as east-bloc European and had few admirers.

We were charged with increasing density to comply with Government guidelines, incorporate open “New Ways of Working” and upgrading the exterior and interiors. This involved many interviews and workshops to write the Return Brief and change management sessions to obtain “buy-in” in the face of some resistance to change.

We designed the Decanting Process, enabling staff to continue working as alterations were completed in pairs of floors from top to bottom.

We proposed a radical move to open plan offices, laboratories and write-ups, with circulation shifted from the central corridor to a ‘boulevard’ along the eastern face. Many formal and informal collaboration zones were incorporated, including shared meeting spaces, private breakout rooms, and visual and physical connectivity.

Care was taken to achieve comfortable audio standards so demanding written work could proceed without excessive disturbance.

Services were re-routed over the roof and down a new ‘Saddlebag’ on the west façade.

We introduced a new open stair within a now-defunct vertical duct, to encourage additional staff interaction, combined with pop-out lounges which project through the façade on two levels.

The building received a new roof and new glazed facades. Laboratories are articulated differently from the offices by glazing and by retaining the projecting corbels that previously carried the pre-cast ducts we subtly referenced the history of the building.

 

The building received a 2019 NZIA Auckland Architecture Award and NZIA Resene Colour Award.  In the citation the judges described the conversion as “one of the best office spaces you’re likely to find anywhere in Auckland”.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
From North-West 
Exterior night time 
Facade ariticulated with orginal Corbels
Pop-outs with netting hubs 
New labs
New office
New circulation boulevard

Professionals used on this project

Also from Bossley Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Plant & Food Research - Hamilton Building

This is a radical joint venuture alteration with Lab-works Architecture, to a 7-storey laboratory/office building . The original had a central loaded corridor with large silo-like laboratories and offices. The interiors were decrepit with outdated laboratories that no longer complied with codes. Staff interaction and morale was at a low.

The existing building was opened in 1973 and incorporated a Louis Kahn-like services concept, with laboratory air ducted along horizontal spandrel mounted on the outside of the structure. The building was often referred to as east-bloc European and had few admirers.

We were charged with increasing density to comply with Government guidelines, incorporate open “New Ways of Working” and upgrading the exterior and interiors. This involved many interviews and workshops to write the Return Brief and change management sessions to obtain “buy-in” in the face of some resistance to change.

We designed the Decanting Process, enabling staff to continue working as alterations were completed in pairs of floors from top to bottom.

We proposed a radical move to open plan offices, laboratories and write-ups, with circulation shifted from the central corridor to a ‘boulevard’ along the eastern face. Many formal and informal collaboration zones were incorporated, including shared meeting spaces, private breakout rooms, and visual and physical connectivity.

Care was taken to achieve comfortable audio standards so demanding written work could proceed without excessive disturbance.

Services were re-routed over the roof and down a new ‘Saddlebag’ on the west façade.

We introduced a new open stair within a now-defunct vertical duct, to encourage additional staff interaction, combined with pop-out lounges which project through the façade on two levels.

The building received a new roof and new glazed facades. Laboratories are articulated differently from the offices by glazing and by retaining the projecting corbels that previously carried the pre-cast ducts we subtly referenced the history of the building.

 

The building received a 2019 NZIA Auckland Architecture Award and NZIA Resene Colour Award.  In the citation the judges described the conversion as “one of the best office spaces you’re likely to find anywhere in Auckland”.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
From North-West 
Exterior night time 
Facade ariticulated with orginal Corbels
Pop-outs with netting hubs 
New labs
New office
New circulation boulevard

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen