Takahoa Bay

With no neighbours in proximity and uninhibited views of the Kaipara Harbour, this three-bedroom home is the embodiment of a luxurious retreat away from the hustle and bustle of city life. It’s this sense of ultimate relaxation that owners wanted to capture when designing their Home. A place where they could escape for the weekend – or just for a Saturday night dinner after work – and feel totally at ease in their own space. “We wanted a place where we could have a few friends or family stay, but really it was a place we could disappear to, a place that was intimate and yet roomy too".

With an eye and a passion for design, the Owners were very discerning when it came to the build of their coastal escape. They initially considered a number of options, including revamped containers and pre-fab creations, but nothing suited their incredible platform: a hillside site overlooking the harbour. After some research and referral, the Owners met with Steve Garvey and Build North and set about turning their dream into reality. The team also collaborated with architect Graeme Campbell, who helped developed the look and feel of the home along with Build North Designer Wendy King. “Working with two very creative people, the whole process was very collaborative,” says designer Wendy King from Build North. "Often, we would sit together and draw aspects of the look and feel of the house collaboratively – instead of our team going away and later presenting back to them. 

It was incredibly exploratory, and we followed a number of ideas to get to the one that would work functionally and aesthetically, all the while being transparent about costs".

Minimalist Modernism
Frequent visitors to Bali, they wanted to recreate the kind of luxury resort they saw overseas as a retreat of their own. The result is a ‘holiday home’ that extends well beyond the traditional concept of the Kiwi Bach. The all-black, box-style architecture gives the home a truly contemporary, modern look, while retaining the warmth and welcome of a more traditional home. The open-plan kitchen and dining area extends out to a wrap-around deck through expansive glass sliding doors, putting the harbour views front and centre. Decks have also been added to the rear of the living space, to make the outdoors a desirable location to unwind, no matter the wind direction. 

Made for Matt
The interiors have been meticulously crafted, with the placement of every negative detail and corner well considered in relation to the space and sense of each room. Bringing the black box style into the interior cabinetry and shelving, they wanted a matt black finish across the whole kitchen – from benchtops to splashback – and utilised the same effect on the living room fireplace as a feature. A steel slot was created to integrate a gas fire into the wall, a tribute to the level of detail in the build while also taking into consideration practical application. Across the bathrooms, the matt finish continues, with brushed chrome tapware and egg shell-hued stone basins and bath. This in itself is a marvel, with a freestanding bath filler elegantly poised over a deep freestanding bath – a spot which offers uninhibited views of the harbour from a private floor-to-ceiling sliding door. "We worked closely on everything, and the result is just stunning." says Wendy. “We literally drew up where everything in the bathroom would be placed, right down to finer details, such as how the lights would hang in front of the mirror." Lighting has been used in creative ways to bring a unique look and feel through the home. Throughout the rooms, tulip and sphere-shaped hand-blown glass shades from Auckland’s Monmouth Glass Studios have been specially created for hanging lights, utilising filament lightbulbs to give an industrial, vintage flair. White LED lighting has been wound behind the mirrors in the bathrooms for gorgeous yet practical illumination, while warm-hued recess LED lighting frames the ceiling in the living area to create an ambient, inviting glow.  

Collaboration & Communication
Marrying the team’s design expertise with the Owner’s specific design and lifestyle requirements, Wendy says it was truly an enjoyable experience to work with a client who was so hands-on in the process. Tony adds, “It is always quite stressful as you labour over those last-minute details to the finished build, but through the whole process I found Build North was always very clear and the communication at every step was excellent. From the start, I told the team my expectations were very high – and they have absolutely delivered".

Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Build North

Done tagging
Full screen

Takahoa Bay

With no neighbours in proximity and uninhibited views of the Kaipara Harbour, this three-bedroom home is the embodiment of a luxurious retreat away from the hustle and bustle of city life. It’s this sense of ultimate relaxation that owners wanted to capture when designing their Home. A place where they could escape for the weekend – or just for a Saturday night dinner after work – and feel totally at ease in their own space. “We wanted a place where we could have a few friends or family stay, but really it was a place we could disappear to, a place that was intimate and yet roomy too".

With an eye and a passion for design, the Owners were very discerning when it came to the build of their coastal escape. They initially considered a number of options, including revamped containers and pre-fab creations, but nothing suited their incredible platform: a hillside site overlooking the harbour. After some research and referral, the Owners met with Steve Garvey and Build North and set about turning their dream into reality. The team also collaborated with architect Graeme Campbell, who helped developed the look and feel of the home along with Build North Designer Wendy King. “Working with two very creative people, the whole process was very collaborative,” says designer Wendy King from Build North. "Often, we would sit together and draw aspects of the look and feel of the house collaboratively – instead of our team going away and later presenting back to them. 

It was incredibly exploratory, and we followed a number of ideas to get to the one that would work functionally and aesthetically, all the while being transparent about costs".

Minimalist Modernism
Frequent visitors to Bali, they wanted to recreate the kind of luxury resort they saw overseas as a retreat of their own. The result is a ‘holiday home’ that extends well beyond the traditional concept of the Kiwi Bach. The all-black, box-style architecture gives the home a truly contemporary, modern look, while retaining the warmth and welcome of a more traditional home. The open-plan kitchen and dining area extends out to a wrap-around deck through expansive glass sliding doors, putting the harbour views front and centre. Decks have also been added to the rear of the living space, to make the outdoors a desirable location to unwind, no matter the wind direction. 

Made for Matt
The interiors have been meticulously crafted, with the placement of every negative detail and corner well considered in relation to the space and sense of each room. Bringing the black box style into the interior cabinetry and shelving, they wanted a matt black finish across the whole kitchen – from benchtops to splashback – and utilised the same effect on the living room fireplace as a feature. A steel slot was created to integrate a gas fire into the wall, a tribute to the level of detail in the build while also taking into consideration practical application. Across the bathrooms, the matt finish continues, with brushed chrome tapware and egg shell-hued stone basins and bath. This in itself is a marvel, with a freestanding bath filler elegantly poised over a deep freestanding bath – a spot which offers uninhibited views of the harbour from a private floor-to-ceiling sliding door. "We worked closely on everything, and the result is just stunning." says Wendy. “We literally drew up where everything in the bathroom would be placed, right down to finer details, such as how the lights would hang in front of the mirror." Lighting has been used in creative ways to bring a unique look and feel through the home. Throughout the rooms, tulip and sphere-shaped hand-blown glass shades from Auckland’s Monmouth Glass Studios have been specially created for hanging lights, utilising filament lightbulbs to give an industrial, vintage flair. White LED lighting has been wound behind the mirrors in the bathrooms for gorgeous yet practical illumination, while warm-hued recess LED lighting frames the ceiling in the living area to create an ambient, inviting glow.  

Collaboration & Communication
Marrying the team’s design expertise with the Owner’s specific design and lifestyle requirements, Wendy says it was truly an enjoyable experience to work with a client who was so hands-on in the process. Tony adds, “It is always quite stressful as you labour over those last-minute details to the finished build, but through the whole process I found Build North was always very clear and the communication at every step was excellent. From the start, I told the team my expectations were very high – and they have absolutely delivered".

Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Build North

Done tagging
Full screen

Takahoa Bay

With no neighbours in proximity and uninhibited views of the Kaipara Harbour, this three-bedroom home is the embodiment of a luxurious retreat away from the hustle and bustle of city life. It’s this sense of ultimate relaxation that owners wanted to capture when designing their Home. A place where they could escape for the weekend – or just for a Saturday night dinner after work – and feel totally at ease in their own space. “We wanted a place where we could have a few friends or family stay, but really it was a place we could disappear to, a place that was intimate and yet roomy too".

With an eye and a passion for design, the Owners were very discerning when it came to the build of their coastal escape. They initially considered a number of options, including revamped containers and pre-fab creations, but nothing suited their incredible platform: a hillside site overlooking the harbour. After some research and referral, the Owners met with Steve Garvey and Build North and set about turning their dream into reality. The team also collaborated with architect Graeme Campbell, who helped developed the look and feel of the home along with Build North Designer Wendy King. “Working with two very creative people, the whole process was very collaborative,” says designer Wendy King from Build North. "Often, we would sit together and draw aspects of the look and feel of the house collaboratively – instead of our team going away and later presenting back to them. 

It was incredibly exploratory, and we followed a number of ideas to get to the one that would work functionally and aesthetically, all the while being transparent about costs".

Minimalist Modernism
Frequent visitors to Bali, they wanted to recreate the kind of luxury resort they saw overseas as a retreat of their own. The result is a ‘holiday home’ that extends well beyond the traditional concept of the Kiwi Bach. The all-black, box-style architecture gives the home a truly contemporary, modern look, while retaining the warmth and welcome of a more traditional home. The open-plan kitchen and dining area extends out to a wrap-around deck through expansive glass sliding doors, putting the harbour views front and centre. Decks have also been added to the rear of the living space, to make the outdoors a desirable location to unwind, no matter the wind direction. 

Made for Matt
The interiors have been meticulously crafted, with the placement of every negative detail and corner well considered in relation to the space and sense of each room. Bringing the black box style into the interior cabinetry and shelving, they wanted a matt black finish across the whole kitchen – from benchtops to splashback – and utilised the same effect on the living room fireplace as a feature. A steel slot was created to integrate a gas fire into the wall, a tribute to the level of detail in the build while also taking into consideration practical application. Across the bathrooms, the matt finish continues, with brushed chrome tapware and egg shell-hued stone basins and bath. This in itself is a marvel, with a freestanding bath filler elegantly poised over a deep freestanding bath – a spot which offers uninhibited views of the harbour from a private floor-to-ceiling sliding door. "We worked closely on everything, and the result is just stunning." says Wendy. “We literally drew up where everything in the bathroom would be placed, right down to finer details, such as how the lights would hang in front of the mirror." Lighting has been used in creative ways to bring a unique look and feel through the home. Throughout the rooms, tulip and sphere-shaped hand-blown glass shades from Auckland’s Monmouth Glass Studios have been specially created for hanging lights, utilising filament lightbulbs to give an industrial, vintage flair. White LED lighting has been wound behind the mirrors in the bathrooms for gorgeous yet practical illumination, while warm-hued recess LED lighting frames the ceiling in the living area to create an ambient, inviting glow.  

Collaboration & Communication
Marrying the team’s design expertise with the Owner’s specific design and lifestyle requirements, Wendy says it was truly an enjoyable experience to work with a client who was so hands-on in the process. Tony adds, “It is always quite stressful as you labour over those last-minute details to the finished build, but through the whole process I found Build North was always very clear and the communication at every step was excellent. From the start, I told the team my expectations were very high – and they have absolutely delivered".

Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen