Barn refurbishment, Rodney - Bates Surfaces | ArchiPro

Barn refurbishment, Rodney

This old Rodney barn had the perfect bones for a multipurpose space – a seasonal cooking school, movie night venue or rainy-day retreat for the kids.

Interior designer Sonya Cotter was briefed for a warm and inviting interior that would also stand up to knocks and be easy to clean. ‘Plywood offers the character of timber more cost-effectively and it suits the barn-style interior. The prefinished UV-cured surface has a wonderful satin finish and adds a real lustre.’

Sonya selected the Naturally Naked birch panel for the two side walls and the ceiling planes, picking out the barn’s triangular profile in the black-stained Double Trouble.

Adjacent to the lounge is a large demonstration kitchen to host cooking classes, tucked underneath a storage loft. Sonya was briefed to create a generous space where a group of eight can sit around a cooking demonstration. She selected birch PlyPlay for the kitchen, and worked with the builder, Colin Green, to create visually appealing negative channels in the ceiling that break up the flat sheets of ply.

The kitchen manufacturer Connoisseur Kitchens grain-matched every panel and used natural oil on the edges instead of varnish.

PlyPlay panels are prefinished with a UV-cured coating – a finish more durable than its equivalents, neater than non-factory coatings, and solvent-free for no smell in the factory or on-site. Panels are supplied with a protective film, which allows work on the boards without scratching the surface.

 

CREDITS

Project: barn upcycle
Cabinetmaker: Connoisseur Kitchens
Photos: Bryce Carleton
Copywriting: Folio

PlyPlay can be purchased from CARTERS.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project