Epsom New House

Website

This new five-bedroom house in Epsom is zoned Residential 2 the house required Resource Consent for historical aesthetic control.

Accordingly we designed this house to sit politely within its historic context and yet still maintain a subtly modern character. Using traditional gable forms and timber weatherboard cladding with crisp modern detailing, the design maximises openness and orientation to the sun whilst providing a comfortable sense of privacy from the interior.

The overall intention with the design of the site was to retain a large grassy front lawn (great for family cricket matches) and the large existing cherry tree with the house set back to create a generous sense of outdoor spaciousness.

Internally the palette of materials is rich and modern, with Oak plank flooring , honed concrete block feature walls and a generous use of rich timber cabinetry. With the enclosed courtyard and covered outdoor terrace areas, the planning provides a sheltered sunny (or shady) outdoor space at any time of the day.

Once again we have designed and fully detailed the kitchen, bathrooms and laundry to complement and enhance the quality of the character and mood of the house.
Architecture Smith + Scully administered this building contract on behalf our clients to ensure a smooth process and the best possible quality outcome.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Architecture Smith + Scully

Done tagging
Full screen

Epsom New House

This new five-bedroom house in Epsom is zoned Residential 2 the house required Resource Consent for historical aesthetic control.

Accordingly we designed this house to sit politely within its historic context and yet still maintain a subtly modern character. Using traditional gable forms and timber weatherboard cladding with crisp modern detailing, the design maximises openness and orientation to the sun whilst providing a comfortable sense of privacy from the interior.

The overall intention with the design of the site was to retain a large grassy front lawn (great for family cricket matches) and the large existing cherry tree with the house set back to create a generous sense of outdoor spaciousness.

Internally the palette of materials is rich and modern, with Oak plank flooring , honed concrete block feature walls and a generous use of rich timber cabinetry. With the enclosed courtyard and covered outdoor terrace areas, the planning provides a sheltered sunny (or shady) outdoor space at any time of the day.

Once again we have designed and fully detailed the kitchen, bathrooms and laundry to complement and enhance the quality of the character and mood of the house.
Architecture Smith + Scully administered this building contract on behalf our clients to ensure a smooth process and the best possible quality outcome.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Architecture Smith + Scully

Done tagging
Full screen

Epsom New House

This new five-bedroom house in Epsom is zoned Residential 2 the house required Resource Consent for historical aesthetic control.

Accordingly we designed this house to sit politely within its historic context and yet still maintain a subtly modern character. Using traditional gable forms and timber weatherboard cladding with crisp modern detailing, the design maximises openness and orientation to the sun whilst providing a comfortable sense of privacy from the interior.

The overall intention with the design of the site was to retain a large grassy front lawn (great for family cricket matches) and the large existing cherry tree with the house set back to create a generous sense of outdoor spaciousness.

Internally the palette of materials is rich and modern, with Oak plank flooring , honed concrete block feature walls and a generous use of rich timber cabinetry. With the enclosed courtyard and covered outdoor terrace areas, the planning provides a sheltered sunny (or shady) outdoor space at any time of the day.

Once again we have designed and fully detailed the kitchen, bathrooms and laundry to complement and enhance the quality of the character and mood of the house.
Architecture Smith + Scully administered this building contract on behalf our clients to ensure a smooth process and the best possible quality outcome.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Done tagging
Full screen