Contemporary New House in Point Chevalier

Website

Set on a long and narrow site with glimpses of the sea, the house sits serenely in the somewhat eclectic context. In close proximity with neighbouring houses this project also had to address protected trees and a flood flow path across the site.

We have designed this house to maximize all opportunities for passive solar design, in this case, maximizing solar gain and views to the garden and the sea, whilst maintaining a high level of privacy.

Upon approach, the house appears modest and understated to the street. It is not until one is welcomed along the boardwalk and journey through the house that the spaces then open up and flow out to the garden and sunshine in a more relaxed fashion.

The layout and arrangement of various living areas creates the opportunity for changes of use as the family grows and needs change in the future.

The palette of materials has been kept very simple and natural – stained cedar weatherboards, with a burst of colour in the courtyard panelling. Double glazing, solar water-heating, inslab hydronic heating, and a high level of insulation, will ensure the owners are warm and comfortable all year round.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Architecture Smith + Scully

Done tagging
Full screen

Contemporary New House in Point Chevalier

Set on a long and narrow site with glimpses of the sea, the house sits serenely in the somewhat eclectic context. In close proximity with neighbouring houses this project also had to address protected trees and a flood flow path across the site.

We have designed this house to maximize all opportunities for passive solar design, in this case, maximizing solar gain and views to the garden and the sea, whilst maintaining a high level of privacy.

Upon approach, the house appears modest and understated to the street. It is not until one is welcomed along the boardwalk and journey through the house that the spaces then open up and flow out to the garden and sunshine in a more relaxed fashion.

The layout and arrangement of various living areas creates the opportunity for changes of use as the family grows and needs change in the future.

The palette of materials has been kept very simple and natural – stained cedar weatherboards, with a burst of colour in the courtyard panelling. Double glazing, solar water-heating, inslab hydronic heating, and a high level of insulation, will ensure the owners are warm and comfortable all year round.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Architecture Smith + Scully

Done tagging
Full screen

Contemporary New House in Point Chevalier

Set on a long and narrow site with glimpses of the sea, the house sits serenely in the somewhat eclectic context. In close proximity with neighbouring houses this project also had to address protected trees and a flood flow path across the site.

We have designed this house to maximize all opportunities for passive solar design, in this case, maximizing solar gain and views to the garden and the sea, whilst maintaining a high level of privacy.

Upon approach, the house appears modest and understated to the street. It is not until one is welcomed along the boardwalk and journey through the house that the spaces then open up and flow out to the garden and sunshine in a more relaxed fashion.

The layout and arrangement of various living areas creates the opportunity for changes of use as the family grows and needs change in the future.

The palette of materials has been kept very simple and natural – stained cedar weatherboards, with a burst of colour in the courtyard panelling. Double glazing, solar water-heating, inslab hydronic heating, and a high level of insulation, will ensure the owners are warm and comfortable all year round.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Done tagging
Full screen