Mountain View

Website

Inspired by Californian modernism but far from living the dream in a cold and cramped bungalow the brief called for opening up the exisiting house and bringing a taste of the Palm Springs aesthetic to the Auckland suburbs.

The position of the original was elevated but had little connection to the back yard and needed to be opened up to the light, sun and potential views, making the most of this elevation.

The bungalow has been rejigged to allow for separate bedrooms for the children and a master bedroom with ensuite and walk in wardrobe, plus a dedicated laundry and guest bathroom.

In contrast to the solidity of the existing bungalow they wanted something light, open and airy, both in terms of style and functionality. A multi-purpose single room was conceived providing kitchen, living, dining and covered outdoor space, with access to the parking area and both the side and back lawns.

This public space is broad and spacious with glass sliding doors, a dedicated deck and glass balustrades. The kitchen and dining open directly to the outdoor room and the living room steps down a couple of steps creating a sense of separateness if required. There is also a study nook incorporated into this space and a butler’s pantry.

The timber screen encloses the outdoor room and shields the house from the road creating a beautiful glowing box at night and providing privacy and shelter from the prevailing wind.

The materials chosen are robust, easy care and low maintenance.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Dorrington Atcheson Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Mountain View

Inspired by Californian modernism but far from living the dream in a cold and cramped bungalow the brief called for opening up the exisiting house and bringing a taste of the Palm Springs aesthetic to the Auckland suburbs.

The position of the original was elevated but had little connection to the back yard and needed to be opened up to the light, sun and potential views, making the most of this elevation.

The bungalow has been rejigged to allow for separate bedrooms for the children and a master bedroom with ensuite and walk in wardrobe, plus a dedicated laundry and guest bathroom.

In contrast to the solidity of the existing bungalow they wanted something light, open and airy, both in terms of style and functionality. A multi-purpose single room was conceived providing kitchen, living, dining and covered outdoor space, with access to the parking area and both the side and back lawns.

This public space is broad and spacious with glass sliding doors, a dedicated deck and glass balustrades. The kitchen and dining open directly to the outdoor room and the living room steps down a couple of steps creating a sense of separateness if required. There is also a study nook incorporated into this space and a butler’s pantry.

The timber screen encloses the outdoor room and shields the house from the road creating a beautiful glowing box at night and providing privacy and shelter from the prevailing wind.

The materials chosen are robust, easy care and low maintenance.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Dorrington Atcheson Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Mountain View

Inspired by Californian modernism but far from living the dream in a cold and cramped bungalow the brief called for opening up the exisiting house and bringing a taste of the Palm Springs aesthetic to the Auckland suburbs.

The position of the original was elevated but had little connection to the back yard and needed to be opened up to the light, sun and potential views, making the most of this elevation.

The bungalow has been rejigged to allow for separate bedrooms for the children and a master bedroom with ensuite and walk in wardrobe, plus a dedicated laundry and guest bathroom.

In contrast to the solidity of the existing bungalow they wanted something light, open and airy, both in terms of style and functionality. A multi-purpose single room was conceived providing kitchen, living, dining and covered outdoor space, with access to the parking area and both the side and back lawns.

This public space is broad and spacious with glass sliding doors, a dedicated deck and glass balustrades. The kitchen and dining open directly to the outdoor room and the living room steps down a couple of steps creating a sense of separateness if required. There is also a study nook incorporated into this space and a butler’s pantry.

The timber screen encloses the outdoor room and shields the house from the road creating a beautiful glowing box at night and providing privacy and shelter from the prevailing wind.

The materials chosen are robust, easy care and low maintenance.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen