Park Terrace House banner
Project by
Year of completion
2019

Awards and
recognition

2018
NZIA
Canterbury Architecture Award - Housing
2018
Best Awards
Housing - Bronze
Phil Redmond Architecture & Urbanism
Canterbury
Get in touch
Visit Website
Park Terrace House
Park Terrace House is sited between an original home and a new multi-unit development in central Christchurch, located opposite the Avon and Hagley Park.
Park Terrace House is sited between an original home and a new multi-unit development in central Christchurch, located opposite the Avon and Hagley Park.
The Flemish bond brick façade combined with dormer windows and a patio carved out of the gabled form create a stunning and imposing elevation.
The Flemish bond brick façade combined with dormer windows and a patio carved out of the gabled form create a stunning and imposing elevation.
The northern facade is punctuated by a series of steel-lined dormer windows framing glimpses of borrowed landscapes from the neighbouring properties.
The northern facade is punctuated by a series of steel-lined dormer windows framing glimpses of borrowed landscapes from the neighbouring properties.
The vast, dark sheathe of materials offer a textural tonality that plays with the intensity, creating an unexpected rhythm.
The vast, dark sheathe of materials offer a textural tonality that plays with the intensity, creating an unexpected rhythm.
The lower courtyard opens out from a second living area, while next to it an unexpected alcove adds a sense of what could have been.
The lower courtyard opens out from a second living area, while next to it an unexpected alcove adds a sense of what could have been.
This windowless elevation is characterised by a series of brick 'pull outs' that add texture and interest to the Flemish bond pattern.
This windowless elevation is characterised by a series of brick 'pull outs' that add texture and interest to the Flemish bond pattern.
Introverted, the house reveals little to the outside while subtly creating intrigue. Its materiality and hue are drawn from loss, adding weight and silence to the form, that by day presents little to the passer by.
Introverted, the house reveals little to the outside while subtly creating intrigue. Its materiality and hue are drawn from loss, adding weight and silence to the form, that by day presents little to the passer by.
Here, the hot-rolled steel entry door is tucked away behind a bespoke hot rolled steel barn-style door; an entrance that gives little away.
Here, the hot-rolled steel entry door is tucked away behind a bespoke hot rolled steel barn-style door; an entrance that gives little away.
The main living area offers a heightened sense of verticality, drawing light in through a series of dormer windows and a skylight.
The main living area offers a heightened sense of verticality, drawing light in through a series of dormer windows and a skylight.
The open-plan dining and kitchen area are light-filled spaces with plenty of versatility.
The open-plan dining and kitchen area are light-filled spaces with plenty of versatility.
Located opposite a park, the views here are carefully framed to exclude the road below and instead capture only the weeping willows and greenery beyond.
Located opposite a park, the views here are carefully framed to exclude the road below and instead capture only the weeping willows and greenery beyond.
The  minimalist kitchen is a celebration of smooth and textural surfaces that play with the light drawn in from two sides and above.the double-height gabled window.
The  minimalist kitchen is a celebration of smooth and textural surfaces that play with the light drawn in from two sides and above.the double-height gabled window.
Black brick and steel are a key feature throughout the home, with the kitchen made up of two simple islands.
Black brick and steel are a key feature throughout the home, with the kitchen made up of two simple islands.
Reaching the top of the stairs, the language changes. Here, the palette offers a boldness where white prevails, juxtaposed with the rich black of the brick, steel and dark features throughout the room.
Reaching the top of the stairs, the language changes. Here, the palette offers a boldness where white prevails, juxtaposed with the rich black of the brick, steel and dark features throughout the room.
Dormer windows allow for stolen views across the neighbour's garden.
Dormer windows allow for stolen views across the neighbour's garden.
Here, a sculptured, boxed timber handrail whose detailing is illuminated by recessed LED strip lights. becomes a juxtaposition to brick and steel.
Here, a sculptured, boxed timber handrail whose detailing is illuminated by recessed LED strip lights. becomes a juxtaposition to brick and steel.
This corridor acts as the spine of the home - a spacious area that gives little away aside from an offering of texture and juxtaposition of colour.
This corridor acts as the spine of the home - a spacious area that gives little away aside from an offering of texture and juxtaposition of colour.
The master bedroom offers a continuation of the dark palette but creates a softness of light and texture.
The master bedroom offers a continuation of the dark palette but creates a softness of light and texture.
The ensuite bathroom is defined by the pitched roofline.
The ensuite bathroom is defined by the pitched roofline.
Again, the bathroom surfaces play with light and dark, smooth and textural.
Again, the bathroom surfaces play with light and dark, smooth and textural.
Under the cloak of darkness, the home is lofty and light, its interiors turning outwards, floating weightlessly atop a shrouded form. A courtyard is carved out of the gabled form, separating the open-plan area from the intimate areas of the upper level, 
Under the cloak of darkness, the home is lofty and light, its interiors turning outwards, floating weightlessly atop a shrouded form. A courtyard is carved out of the gabled form, separating the open-plan area from the intimate areas of the upper level, 
All aspects of this house are informed by the intention to maximise the expansive greenery that abounds here, despite its city fringe location.
All aspects of this house are informed by the intention to maximise the expansive greenery that abounds here, despite its city fringe location.
In the front garden, a simple paved patio looks directly across to the willows of Hagley Park.
In the front garden, a simple paved patio looks directly across to the willows of Hagley Park.
Park Terrace House ground and first-floor plans by Phil Redmond Architecture + Urbanism.
Park Terrace House ground and first-floor plans by Phil Redmond Architecture + Urbanism.

About the
Professional