St Andrews Hill House - Wilson & Hill Architects | ArchiPro

St Andrews Hill House

Website

Through careful use of materiality and consideration of form the St Andrews Hill house has been designed to provide privacy and appear enclosed and un-imposing from the street. 

Once through the entry, the house opens up and projects towards the north, cliff edge and view as it progresses down the site. Visitors enter the house on the mid landing of the stair.  

The view is revealed as you progress from the enclosed entry down to the lower level containing the flexible public areas. The progression from the interior to exterior is seamless and fulfils the clients brief to create the ‘tent factor’.  

The extensive decking becomes an extension of the living rooms almost doubling the living space. The structured landscaping is terminated at the bottom of the site with a swimming pool. Built devices have been designed to maximise the view while negating the environmental drawbacks of the site. The house walls, pergolas, balconies and overhangs extend as required to provide enclosure and protection to the outdoor areas from the prevailing winds while also controlling solar gains.   

A strong emphasis was applied to the selection of all materials and systems used throughout the house to ensure the use of VOC’s was minimised and a healthy internal environment was achieved.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Wilson & Hill Architects

Done tagging
All
Projects
Products
Professionals
Articles

St Andrews Hill House

Through careful use of materiality and consideration of form the St Andrews Hill house has been designed to provide privacy and appear enclosed and un-imposing from the street. 

Once through the entry, the house opens up and projects towards the north, cliff edge and view as it progresses down the site. Visitors enter the house on the mid landing of the stair.  

The view is revealed as you progress from the enclosed entry down to the lower level containing the flexible public areas. The progression from the interior to exterior is seamless and fulfils the clients brief to create the ‘tent factor’.  

The extensive decking becomes an extension of the living rooms almost doubling the living space. The structured landscaping is terminated at the bottom of the site with a swimming pool. Built devices have been designed to maximise the view while negating the environmental drawbacks of the site. The house walls, pergolas, balconies and overhangs extend as required to provide enclosure and protection to the outdoor areas from the prevailing winds while also controlling solar gains.   

A strong emphasis was applied to the selection of all materials and systems used throughout the house to ensure the use of VOC’s was minimised and a healthy internal environment was achieved.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Wilson & Hill Architects

Done tagging
All
Projects
Products
Professionals
Articles

St Andrews Hill House

Through careful use of materiality and consideration of form the St Andrews Hill house has been designed to provide privacy and appear enclosed and un-imposing from the street. 

Once through the entry, the house opens up and projects towards the north, cliff edge and view as it progresses down the site. Visitors enter the house on the mid landing of the stair.  

The view is revealed as you progress from the enclosed entry down to the lower level containing the flexible public areas. The progression from the interior to exterior is seamless and fulfils the clients brief to create the ‘tent factor’.  

The extensive decking becomes an extension of the living rooms almost doubling the living space. The structured landscaping is terminated at the bottom of the site with a swimming pool. Built devices have been designed to maximise the view while negating the environmental drawbacks of the site. The house walls, pergolas, balconies and overhangs extend as required to provide enclosure and protection to the outdoor areas from the prevailing winds while also controlling solar gains.   

A strong emphasis was applied to the selection of all materials and systems used throughout the house to ensure the use of VOC’s was minimised and a healthy internal environment was achieved.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging