Subalpino Shanghai

Website

Atelier Subalpino Shanghai is born within the renovation of an abandoned factory within the French Concession, Shanghai, China.

As a starting point for an Italian Luxury menswear brand expanding into a new market, the Atelier is to form the base of both the design and production teams of the Brand, as well as establishing a retail development platform for the expansion across China.

Our brief was to accommodate both the design and production teams, provide adequate space for meetings and production fittings, as well as a certain display capacity for new collections, prior to going to the market. Additionally, the usual service requirements for an office applied such as washrooms and kitchens, all the time complying with the FengShui requirements of the brand's Hong Kong owners. 

The existing space consisted of a high stud concrete and brick warehouse space, with a regular structural grid, accessed along one side and glazed to the sunny side. An existing mezzanine was removed, and additional plumbing, data and electrical infrastructure brought to the building. Our strategy to fulfill the brief was to divide the space into five distinct components - Service, Production, Entry/Display, Meeting/Display and Design Office. We divided the spaces according to programme using varying degrees of transparency: The most transparent being floor to ceiling low-iron glass partitions, access using full-height steel framed pivot doors with slim blackened oak handles. The least transparent being the existing brick end walls that were exposed and concealed the service areas.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Waterfall Associates

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Subalpino Shanghai

Atelier Subalpino Shanghai is born within the renovation of an abandoned factory within the French Concession, Shanghai, China.

As a starting point for an Italian Luxury menswear brand expanding into a new market, the Atelier is to form the base of both the design and production teams of the Brand, as well as establishing a retail development platform for the expansion across China.

Our brief was to accommodate both the design and production teams, provide adequate space for meetings and production fittings, as well as a certain display capacity for new collections, prior to going to the market. Additionally, the usual service requirements for an office applied such as washrooms and kitchens, all the time complying with the FengShui requirements of the brand's Hong Kong owners. 

The existing space consisted of a high stud concrete and brick warehouse space, with a regular structural grid, accessed along one side and glazed to the sunny side. An existing mezzanine was removed, and additional plumbing, data and electrical infrastructure brought to the building. Our strategy to fulfill the brief was to divide the space into five distinct components - Service, Production, Entry/Display, Meeting/Display and Design Office. We divided the spaces according to programme using varying degrees of transparency: The most transparent being floor to ceiling low-iron glass partitions, access using full-height steel framed pivot doors with slim blackened oak handles. The least transparent being the existing brick end walls that were exposed and concealed the service areas.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Waterfall Associates

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Subalpino Shanghai

Atelier Subalpino Shanghai is born within the renovation of an abandoned factory within the French Concession, Shanghai, China.

As a starting point for an Italian Luxury menswear brand expanding into a new market, the Atelier is to form the base of both the design and production teams of the Brand, as well as establishing a retail development platform for the expansion across China.

Our brief was to accommodate both the design and production teams, provide adequate space for meetings and production fittings, as well as a certain display capacity for new collections, prior to going to the market. Additionally, the usual service requirements for an office applied such as washrooms and kitchens, all the time complying with the FengShui requirements of the brand's Hong Kong owners. 

The existing space consisted of a high stud concrete and brick warehouse space, with a regular structural grid, accessed along one side and glazed to the sunny side. An existing mezzanine was removed, and additional plumbing, data and electrical infrastructure brought to the building. Our strategy to fulfill the brief was to divide the space into five distinct components - Service, Production, Entry/Display, Meeting/Display and Design Office. We divided the spaces according to programme using varying degrees of transparency: The most transparent being floor to ceiling low-iron glass partitions, access using full-height steel framed pivot doors with slim blackened oak handles. The least transparent being the existing brick end walls that were exposed and concealed the service areas.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen