Twin Gables - Chilton + Mayne Architecture | ArchiPro

Twin Gables

Creating a home of timeless quality that at once provides refuge from the sometimes harsh environment while embracing all that is good about it.

“The clients love the outdoors and being on the water, which was instrumental in their buying this block, as the lake is basically an extension of their backyard. They were looking to create an entertainer's home suited to an active lifestyle,” says designer Garry Mayne of Chilton + Mayne Architecture.

The design of the house comprises two main pavilions connected in an elongated, asymmetrical H-shape, with gabled roofs facing east to west, towards the water. Programatically, the left-hand pavilion houses the bedrooms while the right houses the open-plan living area, an office and the garage. In between, lies the entry foyer and a media room.

Pitched ceilings and ample glazing on the west-facing side of the house opens up the interior to the views and encourages engagement with the great outdoors.

“Initially, the house doesn’t give a whole lot away,” says Garry. “We deliberately kept windows to a minimum on the street-facing side of the house and while the front door sits centrally within the span, an internal wall blocks that first look at the lake that lies just beyond—although a small water feature playfully hints at this—and it is only once you enter the home that the expansive view is revealed.”

Extensive use of cedar and glass allows this home to rest naturally on its site while remaining open to the impeccable outlook. Canal and mountain views provide a serene yet ever-changing outlook from the living/kitchen/dining and master bedroom spaces. 

“The clients really like the look and feel that darkly stained cedar imparts and were keen to incorporate it into the material palette. We balanced the look with white plaster accents to create a dichromatic scheme that has been carried through into the interior. 

“Further accents of cedar cladding have been added to the interior to create feature fireplace surrounds, one that sits between the kitchen and living area and another in the master bedroom, both of which in turn echo a third, outdoor fireplace.” 

The prevailing wind is from the east, so the living pavilion and the master bedroom open onto a series of north- and west-facing outdoor living areas. 

“As well as providing shelter from the wind, the siting of the outdoor areas allows the owners to follow the course of the sun throughout the day, further extending their interaction with the environment,” says Garry. 

Chilton + Mayne Architecture also worked on the landscape design for the project.

“We are a full-service practice offering both architectural and landscape architectural services,” says Garry. “This gives our clients the added assurance of a comprehensive and cohesive vision for the overall feel of their project.”

One of the challenging aspects of the site design was mitigating the transition from ground level to the water, which the team overcame through the inclusion of a series of terraced lawn areas, punctuated by a concrete ‘grand staircase’ leading down to the water’s edge, beach and jetty.

 

Words: Justin Foote.
Photographer: Dennis Radermacher—Lightforge Photography

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
The owners of this house wanted a home that provided ample opportunity to interact with the outdoors and that had a timeless quality about it.
The architect's response was to design a home that made use of extensive glazing to allow the view to come to the fore.
A small, glazed corridor element links the garage with the house proper providing visual interest by breaking up the plane of cladding.
A west-facing verandah runs the length of the house and provides ample outdoor living while a smaller, north-facing verandah is accessed via the kitchen.
Programmatically, the house reads as two linked pavilions in an elongated, asymmetrical H shape with bedrooms in one pavilion and living in the other.
Glazing was deliberately kept to a minimum on the street-facing frontage so that the view is revealed only after entering the home.
Dark-stained cedar was teamed with a white plaster finish to create a dichromatic colour scheme.
The black and white colour scheme continues into the interior, punctuated with browns and greens.
The expansive water views are revealed little by little as visitors move through the house.
A media room is located directly opposite the front door in the linking element between the two pavilions.
Chilton + Mayne Architecture was also responsible for the landscape design, which is similarly clean-lined and contemporary in its execution.
An outdoor fireplace, clad in dark-stained cedar echoes two other fireplaces inside the home. 
A vibrant botannical print in the powder room adds a splash of colour to the interior design scheme.
Large-format tiles add a sense of drama to this bathroom and reinforce the dichromatic colour scheme.

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Chilton + Mayne Architecture