Lucerne

Website

Architect: Daniel Marshall Architects, marshall-architect.co.nz

Designers: Daniel Marshall, Emrana Sikder, Cameron Pollock, Nick Sayes
Location: Orakei Basin, Auckland, New Zealand
Completion: 2011
Photographer: Patrick Reynolds

Key Materials: Antra zinc, sto plaster, aluminum joinery, french oak (light and black stains) and a range of natural stones and marbles.

Design Media / Software: Hand drawings, physical modeling, Graphisoft ArchiCAD (Mac).

Description:

Sited on the edge of the ancient crater that embraces Orakei Basin with extravagant views to inner Waitamata harbour and Auckland city.

The brief was very specific, with garaging a number of classic cars a primary concern.

Daniel’s design response was to wrap the garaging around a central 'pergatoria' - a term coined by the italian architect Terragni for an entry courtyard. The garage doors detailed to disappear into the adjoining cedar exterior. This area also incorporates the entry, conceived as a three level atrium that entices the visitor up to the living level and to the eventual revelation of the views of the Auckland landscape beyond. The curved edge of the infinity pool echoes the form of Orakei basin and draws the sea view closer to the house.

The aesthetic and detailing of the house is intended to be quietly sophisticated using a limited palette of materials. A number of bespoke items designed specifically for the house by the architects enhances the glamour of the setting - these include a chandelier with hand blown glass spheres by Katie Brown, a front door handle crafted by David White and the panels behind the dining table painted by Daniel Marshall.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Show more categories!

Professionals used on this project

Also from Daniel Marshall Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Lucerne

Architect: Daniel Marshall Architects, marshall-architect.co.nz

Designers: Daniel Marshall, Emrana Sikder, Cameron Pollock, Nick Sayes
Location: Orakei Basin, Auckland, New Zealand
Completion: 2011
Photographer: Patrick Reynolds

Key Materials: Antra zinc, sto plaster, aluminum joinery, french oak (light and black stains) and a range of natural stones and marbles.

Design Media / Software: Hand drawings, physical modeling, Graphisoft ArchiCAD (Mac).

Description:

Sited on the edge of the ancient crater that embraces Orakei Basin with extravagant views to inner Waitamata harbour and Auckland city.

The brief was very specific, with garaging a number of classic cars a primary concern.

Daniel’s design response was to wrap the garaging around a central 'pergatoria' - a term coined by the italian architect Terragni for an entry courtyard. The garage doors detailed to disappear into the adjoining cedar exterior. This area also incorporates the entry, conceived as a three level atrium that entices the visitor up to the living level and to the eventual revelation of the views of the Auckland landscape beyond. The curved edge of the infinity pool echoes the form of Orakei basin and draws the sea view closer to the house.

The aesthetic and detailing of the house is intended to be quietly sophisticated using a limited palette of materials. A number of bespoke items designed specifically for the house by the architects enhances the glamour of the setting - these include a chandelier with hand blown glass spheres by Katie Brown, a front door handle crafted by David White and the panels behind the dining table painted by Daniel Marshall.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Show more categories!

Professionals used on this project

Also from Daniel Marshall Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Lucerne

Architect: Daniel Marshall Architects, marshall-architect.co.nz

Designers: Daniel Marshall, Emrana Sikder, Cameron Pollock, Nick Sayes
Location: Orakei Basin, Auckland, New Zealand
Completion: 2011
Photographer: Patrick Reynolds

Key Materials: Antra zinc, sto plaster, aluminum joinery, french oak (light and black stains) and a range of natural stones and marbles.

Design Media / Software: Hand drawings, physical modeling, Graphisoft ArchiCAD (Mac).

Description:

Sited on the edge of the ancient crater that embraces Orakei Basin with extravagant views to inner Waitamata harbour and Auckland city.

The brief was very specific, with garaging a number of classic cars a primary concern.

Daniel’s design response was to wrap the garaging around a central 'pergatoria' - a term coined by the italian architect Terragni for an entry courtyard. The garage doors detailed to disappear into the adjoining cedar exterior. This area also incorporates the entry, conceived as a three level atrium that entices the visitor up to the living level and to the eventual revelation of the views of the Auckland landscape beyond. The curved edge of the infinity pool echoes the form of Orakei basin and draws the sea view closer to the house.

The aesthetic and detailing of the house is intended to be quietly sophisticated using a limited palette of materials. A number of bespoke items designed specifically for the house by the architects enhances the glamour of the setting - these include a chandelier with hand blown glass spheres by Katie Brown, a front door handle crafted by David White and the panels behind the dining table painted by Daniel Marshall.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Done tagging
Full screen