Lake View - Daniel Marshall Architects | ArchiPro

Lake View

Takapuna, Auckland, New Zealand 2010

A couple with two teenage children bought a faux castle named ‘stone manor’ on the edge of Lake Pupuke and approached us with the intent of a radical transformation.

The existing house was built well within the yard setback from the lake required by the district plan, and it was decided to utilise the existing footprint / roof height and form to try and make the transformation appear minor on paper. The existing curved form of a stone wall was burrowed out to enable a new garage to be placed under the house. This curve was emphasised by a 380mm rolled steel beam forming a structural edge to a series of opening louvre roofs which extended the livability of the house. Significant portions of the existing walls were removed to enhance the connection with the lake. The client and the architect shared an affinity for a Balinese aesthetic and this provided a framework for decisions relating to materiality. The floor plan was reconfigured to reflect the needs of the family.

Two pavilions shelterd by expansive roof forms are linked via a kitchen causeway. Orientated around a pool courtyard, they open out to views over an extinct volcano cone lake.

Designers

  • Daniel Marshall
  • Mike Hartley
  • Karamia Muller
  • Adriana Toader

Photographer

  • Tash Hopkins
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

All
Projects
Products
Professionals
Articles

Takapuna, Auckland, New Zealand 2010

A couple with two teenage children bought a faux castle named ‘stone manor’ on the edge of Lake Pupuke and approached us with the intent of a radical transformation.

The existing house was built well within the yard setback from the lake required by the district plan, and it was decided to utilise the existing footprint / roof height and form to try and make the transformation appear minor on paper. The existing curved form of a stone wall was burrowed out to enable a new garage to be placed under the house. This curve was emphasised by a 380mm rolled steel beam forming a structural edge to a series of opening louvre roofs which extended the livability of the house. Significant portions of the existing walls were removed to enhance the connection with the lake. The client and the architect shared an affinity for a Balinese aesthetic and this provided a framework for decisions relating to materiality. The floor plan was reconfigured to reflect the needs of the family.

Two pavilions shelterd by expansive roof forms are linked via a kitchen causeway. Orientated around a pool courtyard, they open out to views over an extinct volcano cone lake.

Designers

  • Daniel Marshall
  • Mike Hartley
  • Karamia Muller
  • Adriana Toader

Photographer

  • Tash Hopkins
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

All
Projects
Products
Professionals
Articles

Takapuna, Auckland, New Zealand 2010

A couple with two teenage children bought a faux castle named ‘stone manor’ on the edge of Lake Pupuke and approached us with the intent of a radical transformation.

The existing house was built well within the yard setback from the lake required by the district plan, and it was decided to utilise the existing footprint / roof height and form to try and make the transformation appear minor on paper. The existing curved form of a stone wall was burrowed out to enable a new garage to be placed under the house. This curve was emphasised by a 380mm rolled steel beam forming a structural edge to a series of opening louvre roofs which extended the livability of the house. Significant portions of the existing walls were removed to enhance the connection with the lake. The client and the architect shared an affinity for a Balinese aesthetic and this provided a framework for decisions relating to materiality. The floor plan was reconfigured to reflect the needs of the family.

Two pavilions shelterd by expansive roof forms are linked via a kitchen causeway. Orientated around a pool courtyard, they open out to views over an extinct volcano cone lake.

Designers

  • Daniel Marshall
  • Mike Hartley
  • Karamia Muller
  • Adriana Toader

Photographer

  • Tash Hopkins
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project