Concrete Bungalow - Architecture Bureau | ArchiPro

Concrete Bungalow

Located in suburban Mt Maunganui, the existing site had a gradual slope heading away from the road to an existing level backyard behind an existing Huntly brick house built in 1950-60’s. The existing house was organised in a traditional manner where the habitable spaces were located in the upper first level divorced from the ground due to the lower basement garaging below. Due to the nature of the surrounding properties, the site offered no potential views of the ocean beyond or views of Macao, however, the site did offer delightful views over the road to existing mature pohutukawa trees that border the Mt Maunganui Primary School playing fields. 

The client’s brief is for a four-bedroom home to accommodate their extended family and large boat. In response to the brief, our design approach was to create separate outdoor courtyard areas divided by a central living area which all share views of the pohutukawa trees across the road. The boat garage has been intentionally stacked behind the garage to discretely park the boat and maximise the width of the living area to open views of the pohutukawa trees through the house. From the road, the setback position of the house and the formation of a raised front outdoor courtyard provides a sense of sanctuary from the prying eyes of pedestrians and reduces building's visual bulk from the road.

Our client produces concrete agricultural and building products, so from any early stage using the materiality of concrete was part of the client’s initial brief, as this provided cost efficiencies for our client. On this basis, the primary construction topography is pre-cast concrete panels, using a mixture of insulated and non-insulated panels. Due to the coastal location, the assessment of additional exterior material selections was particularly concerned about avoiding high maintenance materials, that would corrode or require regular painting or recoating. For both external and internal the remaining material selections were assessed around providing balance to the inherent nature of the concrete to often feel cold and drab.

Photography by Simon Devitt

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
View from the road
Passage way through the hall
Courtyard and outdoor living area
Entrance of the Concrete Bungalow
Front door
Kitchen and scullery
Kitchen and dining area
Kitchen and living area
Powder room

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Architecture Bureau